POATE UN TAXI SĂ FIE ÎNROLAT PE PLATFORMA BOLT? SĂ NE UITĂM CE SPUNE LEGEA!

Zvonurile circulă, iar de pe 15.11.2026 apar în Termenii Bolt secțiuni noi despre “Servicii de Taxi”. Deci frenezia e mare. Hai să lăsăm zvonurile și să citim legislația!
Platforma Bolt este avizată de ADR conform OUG 49/2019, adică pentru TRANSPORT ALTERNATIV.
❓ Poate un taxi să fie înrolat pe o platformă avizată conform OUG 49/2019?
❌ NUUU!
De ce? Pentru accesul pe platformă, OUG49/2019 cere:
✅ Autorizație de transport alternativ
✅ COPIE CONFORMĂ pentru fiecare mașină
✅ ECUSON de transport alternativ
Are taximetria așa ceva? NUUU! Mai mult, art. 16 din OUG 49 spune că mașina care folosește însemne sau dotări de taxi pierde copia conformă. Legiuitorul a ținut cele două lumi separate, intenționat!
❓ Dar tariful?
Alternativ: platforma afișează tariful ÎNAINTE de cursă, pasagerul îl acceptă, iar șoferul nu are voie să ceară altceva.
Taxi: tariful îl dă TAXIMETRUL, omologat și verificat metrologic, cu bon fiscal. Nu aplicația!
Și nu o spun eu, o spun chiar Termenii Bolt, secțiunea 5.18: prețul din aplicație “nu reprezintă un preț fix”, se plătește ce arată taximetrul.
Mai citiți și 5.17: clientul îl exonerează pe Bolt de ORICE răspundere legată de legislația aplicabilă. 🤔 Cine e sigur că e în regulă cu legea nu are nevoie de așa ceva.
Bolt spune că taxiul merge “prin companie de dispecerat”. Perfect, dar atunci avem întrebări:
👉 Care dispecerat? Autorizat de cine?
👉 Cine alege de fapt șoferul, dispeceratul sau algoritmul Bolt?
Până primim răspunsuri, taximetriști, nu semnați și nu vă înrolați în nimic fără să citiți ce semnați!
Dați share, să afle toată România! 📢
#taxi #taximetristi #OUG49 #Cluj